Castelul Cantacuzino din Bușteni s-a ivit pe lume la comanda unuia dintre cei mai bogați români ai timpului, Gheorghe Grigore Cantacuzino, descendent al împăraților bizantini. Puțin i-a lipsit să concureze cu castelele din basme. Comanditarul său, poreclit grație averilor fabuloase Nababul, și l-a dorit pavat cu aur și cu un acoperiș realizat nu din țiglă ci din monede de aur. A renunțat la idee, însă valoarea castelului nu a avut de suferit. Pentru picturile murale au fost aduși artiști din Veneția, iar astăzi, vizitatorii se mai pot bucura de o colecție heraldică unică în România, care reunește blazoanele familiilor boierești înrudite cu familia Cantacuzino. În plus, sub fiecare portret vitraliu, ochiul vigilent al vizitatorului poate descoperi nobilul mesaj:  Quae nocent, saepe docent –  Ceea ce ne rănește ne și învață. Istoria s-a grăbit să demonstreze autenticitatea afirmației. În timpul comunismului, Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost transformat într-un sanatoriu TBC. Mobilierul original a fost distrus. Pereții au fost reduși la tăcere sub un strat dens de vopsea verde. În ultimii ani însă, grație restaurărilor și investitorilor, istoria a ieșit din nou la iveală, iar castelul a reînceput să strălucească la fel ca odinioară, când Regina Maria și Principesa Ileana i-au călcat pragul la inaugurare. Castelul a învățat că noblețea nu se pierde sub regimuri politice și straturi de vopsea. Astăzi își așteaptă locatarii temporari cu săli de expoziții, un peisaj idilic și un restaurant CantaCuisine.

Oricine își dorește să guste puțină istorie, artă și delicii, oricine are curiozitatea să vadă una din reședințele lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, de 2 ori primar al Bucureștiului și de 2 ori prim ministru al României, sau e dornic să verifice autenticitatea poveștilor legate de făpturile din altă lume care plutesc uneori fantomatic în jurul impunătoarei construcții, o poate face vizitând Castelul Cantacuzino din Bușteni. Ușile sale sunt deschise sâmbăta între 10 – 19 și de duminică până luni, între 10 – 18. Prețul vizitei variază între 30-40 RON. Pentru copiii sub 6 ani intrarea e gratuită. Mai multe detalii legate de program, tarife și rezervări puteți găsi aici. Amintirile rămân, firește, de neprețuit.[/vc_column_text]

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

[/vc_column]
[/vc_row]

Castelul Peleș și Castelul Pelișor – Sinaia

Castelul Peleș a fost construit la inițiativa primului Rege al României, Carol I, în afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafață de 24 de km în anul 1874, an în care, din inițiativa suveranului, comuna primește numele de Sinaia. 

Cetatea Râşnov – jud. Braşov

Aflată în oraşul cu acelaşi nume, Cetatea Râşnov este fortificaţia care atrage astăzi numeroşi turişti datorită suprafeţei şi a stilului arhitectonic, însă aşezământul dintre Poiana Braşov şi Munţii Piatra Craiului oferă mărturii despre evenimente petrecute cu sute de ani în urmă.