Cetatea Râşnov – jud. Braşov

Veghind Drumul Regelui, cum era supranumit accesul în Transilvania pe drumul Branului, Cetatea Râșnov este una dintre cele mai bine păstrare ansambluri fortificate din regiune.

Istoria acestei zone strategice începe din îndepărtatul neolitic când, pe locurile unde se-nalță astăzi Cetatea Râșnov, se afla Cumidava, unul dintre orașele strălucite ale Daciei, consemnat de Ptolemeu în studiul său – Îndreptar geografic.

Conform istoricilor, cea mai veche parte a cetății medieval a ținut piept cavalerilor teutoni, fiind inițial construită din lemn și pământ și, abia mai târziu, din piatră. Începând cu secolul al XIV-lea, Cetatea Râșnov a rezistat unei duble invazii a tătarilor și unui triplu asediu otoman. Trei secole mai târziu, s-a transformat într-un târg fortificat, adăpostind o școală, Turnul preotului, Turnul Castelanului, câteva căsuțe și o fântână de o adâncime similară unui bloc cu 50 de etaje.

În timpul revoluției pașoptiste, a servit ca loc de refugiu pentru râșnoveni, iar la începutul secolului XX, locuitorii au încercat s-o transforme într-o reședință regală, printr-un act de donație pentru Carol al II-lea al României.

Puteți vizita în interiorul cetății muzeul de artă feudală care adăpostește arme, armuri, documente importante, mobilier și veșminte de epocă, dar și obiecte inedite, cum ar fi o mască de tortură sau un jug pentru transportarea prizonierilor, folosite în secolele XVII-XVIII. Casele fierarului, a tâmplarului și a sticlarului functionează în prezent ca magazine de suveniruri ori muzee reprezentative. De asemenea, străzile Râșnovului mai ascund căsuțe săsești vechi de peste un secol vechime și două biserici, evanghelică și ortodoxă. În zona Râșnov mai pot fi vizitate: Castrul roman de la Cumidava și Cheile Râșnoavei (perfecte pentru iubitorii de bunjee-jumping, ATV, cățărat și coborâri în rapel).

Cetatea Râşnov este un loc ideal atât pentru cei care vor să respire aerul medieval, călătorind în timp, cât și pentru amatorii de sporturi sau filme. Cinefilii vor descoperi la Cetatea Râșnov locuri devenite celebre inclusiv grație unor producţii cinematografice româneşti, precum Dacii (1966) sau Nemuritorii (1974), ambele în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Locul e ideal inclusive pentru familiile cu copii. Picii se pot bucura de mersul cu trenulețul (Prima oprire: Dino Parc. A doua oprire: Cetatea Râşnov. Tarfif: 5 RON tur-retur) sau de mersul în ascensorul pe plan înclinat (traseu: 165 metri; diferența de nivel: 94 metri. Tarif tur retur: 12 RON adulți, 6 RON copii).

Cetatea Râșnov poate fi vizitată între 9:00 și 17:00 în perioada noiembrie-aprilie și începând cu ora 9:00 până la 18:00 în lunile mai-octombrie. Prețul biletelor este de 12 RON pentru adulți și 6 RON pentru studenți/elevi.