Castelul Peleș – Sinaia

A fost nevoie de un rege și de o călătorie, de un arhitect venețian și de un deceniu, pentru ca unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, Castelul Peleș, să-și facă apariția în munții Bucegi.

În vara lui 1866, inima regelui României, Carol I, a fost cucerită de locurile din Podul Neagului, numele purtat pe atunci de Sinaia de astăzi. La șapte ani distanță, în 1873, cu ajutorul arhitectului Wilhem Dodere și, ulterior, al asistentului acestuia, Johann Schultz de Lemberg, a fost înălțată o bijuterie arhitecturală în stil neo-renascentist, Castelul Peleș, devenit reședința de vară a familiei regale până în 1947. O sută șaizeci și opt de camere, proiectate cu migală, au ajuns să adăpostească o întreagă lume, prin care vizitatorii de astăzi pot hoinări. Se poate ajunge în Franța sau Spania, Italia sau Turcia, în funcție de stilul camerei vizitate: francez, maur, florentic, turcesc etc. Se poate ajunge chiar și în India, dacă ținem cont că mobilierul din Sala de Muzică a fost realizat din lemnul de tec primit cadou de Carol I de la maharajahul de Kapurtala. Se poate călători în timp, admirând colecția impunătoare de cărți rare din Biblioteca Regală care, apropo, ascund un hol secret, ba chiar se poate ajunge până la nori și stele, grație plafonului mobil de sticlă din holul de la intrare, activat electric sau manual – o inovație la acea vreme.

Surprizele Castelului Peleș nu se încheie aici. Iubitorii de artă pot admira una dintre cele mai importante și valoroase colecții de tablouri din Europa central și de est – aproape 2000 la număr. Iubitorii de istorie se pot bucura de colecția de arme și armuri, alcătuită din peste 4.000 de piese, vechi de patru secole. Romanticii se pot bucura de cele șapte terase verzi, decorate cu statuile sculptorului italian Romanelli, iar cei cu spirit detectiv se pot aventura prin castel identificând frescele decorative proiectate de Gustave Klimt (sugestie: căutați-le în Sala de Teatru), replica unei fântâni din Cairo (o fi în Salonul Maur?!) sau camera al cărei design este un omagiu adus împăratului Franz Joseph al Austriei (Apartamentul Imperial).

Nu rata acest obiectiv turistic prin care, de-a lungul istoriei, s-au perindat diverse somități, de la regi și regine până la oameni de stat precum președintele Richard Nixon sau liderii Moamar Gaddafi și Yasser Arafat.

De-a lungul săptămânii, cu excepția zilei de luni, Castelul Peleș vă așteaptă între ora 9:15 – 16:15 (marți de la 9, miercuri de la 11).

Biletul de intrare este 30 RON pentru adulți și 7.5 RON pentru elevi și studenți.

Mai multe detalii legate de program și tarifele de vizitare sunt disponibile aici.