Castelul Pelișor – Sinaia

Pe domeniul castelului Peleș se află Pelișorul, un castel cu 99 de camere care se fac remarcate prin eleganța lor. Pelișorul a fost construit sub îndemnul regelui Carol I, ca reședință de vară pentru Ferdinand I și Regina Maria, decorațiunile fiind alese de cea din urmă.

Începând cu 1903, castelul și împrejurimile sale au fost martorii râsetelor și șotiilor celor patru copii ai cuplului Maria-Ferdinand: viitorul Carol al II-lea, viitoarea regină a Iugoslaviei, Mărioara, viitoarea regină a Greciei, Elizabeta și prințul Nicolae.

Principalele puncte de atracție ale Castelului Pelișor sunt Dormitorul de Aur, Camera de Aur și Biroul reginei Maria. Acestea reflectă atât personalitatea romantică a reginei, cât și gusturile sale. Mobilierul din dormitorul de Aur și din Birou au fost realizate după planurile și desenele reginei, în timp ce motivul frunzelor de ciulini, prezent în Camera de Aur, dezvăluie privitorilor atât pasiunea Mariei pentru Art-Nouveau (frunzele plantei erau emblema orașului Nancy, capital Art-Nouveau-lui), cât și identitatea sa engleză și dorul pentru Scoția natală, ciulinul fiind floarea națională a Scoției.

Unii istorici vorbesc despre Pelișor ca despre o proiecție arhitecturală a inimii reginei tuturor românilor, Maria. Dacă vrei să străbați inima reginei, o poți face de miercuri până duminică, între 9:15 – 16:15 (miercuri de la 11).

Costul unui bilet este de 20RON pentru adulți și de 5 RON pentru elevi sau studenți.

Mai multe detalii leagte de orar și tarife sunt disponibile aici.